FAQs
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen rond asbest. Klik op het pijltje om de antwoorden weer te geven.
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen rond asbest. Klik op het pijltje om de antwoorden weer te geven.
Wanneer is een asbestattest verplicht bij overdracht en hoelang blijft het geldig?
Vanaf 23 november 2022 is het verplicht, bij overdracht onder levenden, om als eigenaar te beschikken over het asbestattest van een toegankelijke constructie die gebouwd is voor 2001. Het asbestattest moet aanwezig zijn op het moment van de overdrachtsovereenkomst. Dit is meestal bij de onderhandse overeenkomst (compromis), maar kan ook op een ander moment plaatsvinden.
Vanaf 1 mei 2025 is het verplicht voor de gemeenschappelijke delen van panden die onder het stelsel van gedwongen mede-eigendom vallen. Wanneer een privatieve eigenaar zijn eigendom wenst te verkopen moet er ook een apart attest van de gem. delen voorhanden zijn.
Vanaf 2032 moet voor elk gebouw dat voor 2001 is gebouwd waarvan u eigenaar bent een asbestattest hebben, ook als u geen plannen voor verkoop heeft. Bij verhuur bent u verplicht om uw huurders een kopie van het asbestattest te bezorgen.
De standaard geldigheidstermijn van een asbestattest is 10 jaar of tot er een recenter asbestattest wordt opgesteld. De geldigheidsduur kan ingekort worden tot 5 jaar van zodra er sprake is van minstens één asbesthoudend materiaal met hoog materiaalrisico. In sommige gevallen kan er een kortere geldigheidstermijn toegekend worden. Dat is het geval bij asbesthoudende cementtoepassingen zoals leien in de buitenschil.
Wie mag een asbestattest opmaken?
Enkel gecertificeerde asbestdeskundigen, zoals Asbestplatform, mogen inventarisaties uitvoeren voor het asbestattest.
Heb je als verhuurder een asbestattest nodig?
Als verhuurder ben je momenteel nog niet verplicht om een asbestattest te laten opmaken. Maar als er een asbestattest beschikbaar is, dan bent u verplicht om een kopie te bezorgen aan de huurder(s).
Hoelang duurt een asbestinventarisatie en wat is de aflevertermijn?
De duur van de inspectie hangt af van de te inspecteren oppervlakte van de woning en hoe toegankelijk alle ruimtes zijn. Doorgaans zijn we minimaal 30 min ter plaatse. Na de afspraak kan het attest gefinaliseerd worden indien er geen monsternames zijn uitgevoerd geweest.
In het geval dat er monsters geanalyseerd moeten worden moet je rekenen op 2 tot 5 extra werkdagen na het plaatsbezoek. Na de inspectie ontvangt u meteen de factuur, zodra we de betaling hebben ontvangen, wordt het asbestattest doorgestuurd.
Vanaf aanvraag tot afgifte moet u binnen een normale werking rekening houden met 3 – 8 werkdagen. Dit kan ingekort worden met een spoedbehandeling.
Moet ik iets voorbereiden voor jullie komst?
Voor een efficiënte inspectie vragen wij vriendelijk om enkele zaken voor te bereiden. Zorg ervoor dat alle toegangen tot de te inspecteren ruimtes vrij zijn, zodat onze deskundigen ongehinderd hun werk kunnen doen. Daarnaast is het nuttig om eventuele documentatie zoals bouwplannen, facturen of voor- en na foto’s van renovaties klaar te leggen, indien dit van toepassing is.
Hoe verloopt een controle?
Voorafgaand de controle in het gebouw moet de opdrachtbevestiging (OB) volledig ingevuld worden. Dit document is noodzakelijk voor de afgifte van het attest via de databank. We voeren tevens ook een vooronderzoek uit door alle bruikbare bewijsdocumenten te analyseren.
Daarna voert de asbestdeskundige een visuele controle uit van de woning en stelt een niet-destructieve inventaris op. Alle gegevens worden tijdens het plaatsbezoek rechtstreeks in de digitale databank van OVAM ingegeven.
Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel.
Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monstername moet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden. Dit steeds in overleg met de eindklant om de esthetische impact te beperken.
Worden er gaten in mijn muur/plafond geboord?
De asbestdeskundige is conform het inspectieprotocol van OVAM verplicht om de vereiste monsternames uit te voeren voor een asbestvrij resultaat. Tenzij het pleisterwerk vernieuwd is na 2000, dienen we ook hiervan monsternames te nemen. Wij voeren deze discreet uit op strategische en onopvallende locaties.
Wat gebeurt er met de foto’s die jullie nemen van mijn woning?
De foto’s die wij nemen tijdens de inspectie wordt strikt voor interne doeleinden gebruikt, met als enige doel het opstellen van een nauwkeurige asbestinventaris. Wij hanteren strikte privacyrichtlijnen en delen of publiceren deze foto’s nooit zonder uw uitdrukkelijke toestemming.
Hoe kunnen we een ‘beter’ resultaat bekomen?
Als eigenaar heeft u geen rechtstreekse impact op het eindresultaat. De aanwezige asbestverdachte materialen worden geïnventariseerd conform het inspectieprotocol.
Van deze materialen wordt er een risicobeoordeling opgemaakt wat uiteindelijk een eindbeoordeling zal opleveren. Deze wordt door de OVAM databank automatisch opgemaakt.
Een monstername van asbestverdacht materialen is altijd de beste methode om uit te sluiten of deze asbesthoudend is of niet. Het weigeren van een monstername zal automatisch leiden tot een asbestverdacht resultaat welke gelijkgesteld is met asbesthoudend. Dit zal resulteren in een “slechter” eindresultaat.
Naast een laboanalyse kunnen we ook gebruik maken van bewijsdocumenten om aan te tonen dat een materiaal asbestvrij is. Onder bewijsdocumenten verstaan we (uitvoerings)plannen, facturen, PIV-dossier, oude attesten,… .
Wat indien er asbest wordt aangetroffen?
Er is vandaag geen algemene verplichting om asbesthoudende toepassingen in uw gebouw of woning te verwijderen.
Asbesthoudend materiaal vervangen is meestal de beste oplossing. Hoe dringend zo’n vervanging is, hangt af van hoe verweerd het materiaal is.
Verwijderen jullie ook asbest?
Nee, wij leveren enkel het attest af. Een gecertificeerd asbestdeskundige mag geen asbest verwijderen. Wij kunnen jullie wel via ons netwerk in contact brengen met een aantal erkende aannemers.